hjemmelaget-allrent-norgesglass-sitron-15-miljotips
KJØKKENET

15 tips som både sparer miljøet og budsjettet

Krona er svakere enn på veldig lenge, og mange av oss står overfor permitteringer og økonomisk usikkerhet. For meg har det å være selvstendig næringsdrivende kunstner gjort meg mer miljøvennlig.

Tekst og foto: Helene Guåker

Jeg har måttet spinke og spare der jeg kan, men ønsker samtidig å leve mest mulig grønt.

Det betyr at jeg tar enkelte valg i hverdagen som koster litt ekstra, men så sparer jeg inn ved å for eksempel lage mine egne rengjøringsmidler. Det er både billig og supert for miljøet. Her er mine 15 hverdagstips til hvordan leve et liv som er like budsjett- som miljøvennlig:

hjemmelaget-allrent-norgesglass-sitron-15-miljotips
  1. Bytt ut kjøtt med vegetariske eller veganske alternativer. Dette er det enkleste grepet hver enkelt kan ta for å bidra til lavere klimautslipp.
  2. Kjøp økologisk og kortreist så godt det lar seg gjøre! Økologisk mat krever en ekstra innsats fra bonden, blant annet fordi gjødselen må komme fra økologiske dyr. Derfor koster det noe mer å kjøpe, men ved å velge økologisk bidrar du til å bevare jordsmonnet og redusere insektdød. Samtidig får du et rent produkt som ikke har rester av plantevernmidler og sprøytemidler i seg.
  3. Lag ikke mer kaffe enn du drikker. Kaffeproduksjon er svært krevende både for menneskene som jobber på plantasjene og for det biologiske mangfoldet. Tenk over hva slags kaffe du kjøper: Se etter fairtrade- og økomerking.
  4. Gjenbruk kaffefiltrene minst en til to ganger, men tørk dem mellom hver gang. Jeg tørker mine på en skål på benken.
  5. Lag eddik- og sitronblanding til rengjøring av overflater. Sitron er naturlig antibakterielt og eddik inneholder syre. Perfekt på overflater med fett, kalk eller bakterier. Se oppskrift lengre ned.
  6. Bruk natron for å rengjøre vasken, blandebatteriet og dusjkabinettet. Ha natron på en våt klut og bruk som skurekrem.
  7. Gjenbruk gamle rengjøringsmiddelflasker i stedet for å kaste dem. Fyll dem med blandingen i punkt 5.
  8. Kjøp grønnsaker uten plast så godt det lar seg gjøre.
  9. Sørg for å planlegge godt slik at du ikke trenger å kaste mat. Skriv handlelister og lag ukesmenyer. Ta med restene på jobb eller frys ned.
  10. Hvis du kjøper urter, bruk hele planta! Stilken har også masse smak.
  11. Har du hørt at ris og pasta blir farlig å spise hvis den står for lenge på benken? Det har jeg også. Sett den i kjøleskapet sammen med et frossent kjøleelement så fort du er ferdig forsynt, så holder kjøleskapet seg kaldt mens risen/pastaen kjøler seg ned. Vips så har du mat til i morgen! Både ris og pasta kan også fryses ned uten problemer.
  12. Bruk en strømleverandør som tilbyr fornybar energi. Det er ikke nødvendigvis dyrere!
  13. Bruk såpestykke i stedet for flytende såpe på badet. Slik unngår du en del plastsøppel.
  14. Kjøp brukte klær i stedet for nye når det går, og reparer det du allerede har.
  15. Lag hjemmelaget sjampo og balsam, såkalt no poo shampoo. Det er veldig skånsomt for hodebunnen din, du unngår både å utsette deg selv og miljøet for unødvendige miljøgifter og så reduserer du plastforbruket ditt. Oppskriftene finner du nederst i saken.
hjemmelaget-vaskemiddel-gjenbruk-flasker-emballasje-miljo-tips-umamirama

Oppskrift på miljøvennlig rengjøringsmiddel

Dette trenger du:

  • Eddik
  • Sitronskall
  • Vann

Slik gjør du:

  1. Bland 1 liter klar 7% eddik med skallet fra en sitron.
  2. La stå på benken i 10-14 dager, til du ser at sitronskallet har mista farge.
  3. Fisk ut skallet.
  4. Fyll en sprayflaske eller en tom ketchupflaske halvveis opp med vaskemiddelet, og fyll på med vann. Rist et par ganger. Nå har du rengjøringsmiddel til hele huset ditt! Det er perfekt for rengjøring på de fleste overflater, til og med vinduene og toalettet. Vær obs hvis du har benkeplate i porøs naturstein. Da skal man være forsiktig med rengjøringsmidler generelt, og syre spesielt.

Hvis du bor i Oslo, kan du dra til Mølleren Sylvia med egen beholder og fylle eddik i løsvekt til en billig penge.

Jeg bruker den konsentrerte blandingen som tøymykner. Det er helt perfekt for treningsklær med svettelukt. Jeg bruker ca 0,5 dl til en full maskin. All lukt forsvinner, og når klærne er tørre lukter de heller ikke et fnugg eddik.

hjemmelaget-sjampo-no-poo-shampoo-miljovennlige-tips

Oppskrift på miljøvennlig sjampo og balsam

Dette trenger du:

  • Epleeddik
  • Natron
  • Vann

Slik gjør du:

SJAMPO: Bland 1 ss (15 ml) natron med 2,5 dl vann. Rist godt. Nå har du verdens mest miljøvennlige sjampo. Og den virker! Selv på fett og svett treningshår. Fukt håret med vann. Skru av dusjen og fordel sjampoen godt i håret. Rens. Hvis du har ekstra fett hår kan det være lurt å gjenta.

BALSAM: Bland 1 ss (15 ml) epleeddik med 2,5 dl vann. Rist godt. Nå har du verdens mest miljøvennlige balsam. Når du har skylt ut sjampoen, skrur du av dusjen og klemmer ut overflødig vann. Fordel jevnt i håret og massér inn. Når du har blandingen i håret, kan det føles litt som at det blir mer fett, men det gjør det ikke. Jeg lover! Skyll og tørk eller føn håret tørt.

Kilder: Framtiden.no, Naturskyddsforeningen.se, Dagbladet.no og Nopoomethod.com

***

Helene Guåker er fast bidragsyter til Green House og driver den plantebaserte matbloggen umamirama.no. Hun er også forfatter og skriver skjønnlitterære bøker på dagtid, men om kvelden tar hun på seg forkleet og lager kortreist mat med god smak og spennende konsistens. Følg Umamirama på Facebook og Instagram.

Visited 3 times, 3 visit(s) today

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!