BADET, KJØKKENET

Grønnere kjøkken med en skikkelig oppvask

  Annonse

Si hei til mer miljøvennlige oppvaskbørster! Greenhouse og jeg har vært med på reisen, og endelig kan vi vise frem resultatet.

Det norske zero waste-merket Indo Naturals lager deilige, plastfrie kropps- og ansiktssåper, skrubber og sjampobarer, og du kan lese mer om de etiske produktene deres her. Selv de resirkulerte pappeskene er brettet på en måte som gjør lim overflødig! Jeg anbefaler hele serien varmt, og du finner den også i butikken.

Gründer Fredrik Kondrup kommer fra Nesodden, men har tilbragt mesteparten av de siste årene i India. Der sysselsetter han lokale landsbyboere som ellers har få jobbmuligheter.

Faktisk er Indo Naturals Norges første og eneste garanterte medlem av World Fair Trade Organization for rettferdig handel! Og i samarbeid med tre bedrifter på Nesodden (gjett hvem den ene er!) har de nå utviklet en ny kategori: Miljøvennlige oppvaskbørster.

kroppsskrubb-sjampobar-kroppssaape-indo-naturals-favoritter-greenhouse-eco
Et utvalg Indo Naturals-favoritter i fast form. Foto: Anja Stang

Hvorfor oppvaskbørster?

Selv med oppvaskmaskin vasker vi stadig fjøler, gryter og kniver for hånd, oftere enn vi er klar over. Plastbørster, syntetiske svamper og konvensjonelt oppvaskmiddel er  en betydelig kilde til plastavfall og forurensning av vannet og dermed også havet. Det blir også stadig tydeligere at mikroplast er overalt, fra kroppene våre til isen på Svalbard. Konvensjonelle oppvaskbørster kan svært sjelden resirkuleres, og har kort levetid. 

Har du byttet ut mikrofiberkluter og plastbørster med naturlige varianter? Da vet du hvor viktig det er at miljøvennlige alternativer er tilgjengelige og funksjonelle.

Derfor ville Fredrik lage børster av naturlige og nedbrytbare materialer, som både varer lenge og har et godt design. Disse erstatter inntil seks plastbørster, og er etisk produsert i India med lokalt tilgjengelige ressurser.

Oppvaskbørsten har kokosbust på alle kanter og rengjør lett glass, tallerkner, boller, gryter og vaser. Foto: Indo Naturals

Indo Naturals var også først med å lansere sin oppvasksåpe i fast form, som er helt fri for plast og inneholder tamarind, såpebær og sitrusskall. Blokken, som jeg tidligere har anbefalt som et grønt lifehack, er like effektiv som syntetiske oppvaskmidler og helt plastfri.

Lokale meddesignere og støttespillere

Indo Naturals har to vidt forskjellige hjem: India og Nesodden. Designet fikk støtte fra Nesodden kommune og ble utviklet i samarbeid med Hellviktangen kunstkafé, Røtter Nesodden og Greenhouse.

Børstemaking er mer avansert enn man skulle tro. Foto: Indo Naturals

– Det har vært svært givende å samarbeide med Greenhouse og andre aktører på Nesodden i utviklingen av oppvaskbørstene våre, sier Fredrik:

Samarbeid er virkelig nøkkelen til et effektivt grønt skifte!

Fredrik Kondrup

Jeg kan skrive under på at prosessen har vært både spennende og lærerik, og dessverre drastisk forsinket av pandemien som rammet India spesielt hardt. Nå er børstene endelig klare. Er de ikke fine?

Hils på Indo Naturals’ oppvask-trio! Foto: Anja Stang

Kokosnøttfiber + mangotre = 💚

Børstene er etisk håndlaget av kokosnøttfiber og mangotre i Kanyakumari-distriktet i India. Der er det en naturlig overflod av kokosnøtter, og Indo Naturals’ produksjonspartner sysselsetter og lærer opp lokalbefolkningen. Visjonen er å skape klynger av små børsteprodusenter som bruker kokosnøtter, palmeranøtter og ansvarlig treverk for å lage naturlige og holdbare børster som varer lenge.

Kokosnøttfiber er solid, vegansk, fornybart og har naturlig antibakterielle egenskaper. 

Det er også delvis et avfallsmateriale siden kokosnøttskall er et biprodukt fra kokosoljeindustrien. Kokosbusten lages ved å bløtlegge skallet i vann og rengjøre dem gjentatte ganger. Deretter bearbeides de i møller, hvor skallet slås i maskinene og busten kjemmes for hånd.

En overflod av kokosnøtter gir smarte børster! Foto: Indo Naturals

Håndtakene er laget av mangotre, økologisk sett et lavrisikotre, og treverket stammer hovedsakelig fra fruktindustrien. Istedenfor å kaste treverket når mangotrærne kuttes ned etter hvert som de produserer mindre frukt, blir det slik til nye produkter.

Mangotre er slitesterkt, fuktbestandig og sprekker ikke lett.

– Langvarig kvalitet er en utrolig viktig del av et produkts miljøpåvirkning. Jo lengre noe varer, jo mindre ressurser blir brukt i lengden, og jo mindre avfall og CO2 slippes ut. Børstene våre har blitt utviklet med dette fokuset og varer i minst ett år, forteller Fredrik.

Hva synes du om børstene? For å feire lanseringen, får du 20% rabatt på oppvaskbørsten, pannebørsten og oppvasksåpen til Indo Naturals med koden GREENHOUSE20 til og med søndag 16. april.

Med dette ønsker jeg deg god oppvask og en strålende påske!

Coconuts for days! Kokosnøtter er i overflod i Kanyakumari-regionen i India. Foto: Indo Naturals
Visited 1 times, 1 visit(s) today

Relaterte saker

Close
Velkommen!