fancycrave-black-friday-open-24-hours-green-house
MEDIA

Black Friday: Jakten på tinglykken

Jeg har ingenting i mot verken Halloween eller Valentine’s Day – tvert imot! Men grensen for hvilke amerikanske tradisjoner jeg ønsker velkommen går ved Black Friday.

Faktisk er jeg overrasket over hvor sømløst ”merkedagen” ble implementert her hjemme, og hvordan ”alle”norske butikker og merkevarer hodeløst har hoppet på. Da jeg nevnte for en designervenninne at hun burde stå over, lo hun bare og sa at man har ikke noe valg når man driver butikk. Hvordan ble det slik?

I amerikansk historie skriver tradisjonen seg helt tilbake til 1800-tallet, og den faller alltid på dagen etter Thanksgiving. Som for øvrig er en tradisjon jeg ønsker velkommen med åpne armer: Det er jo en fantastisk idé å feire alt vi er takknemlige for! Og desto mer selvmotsigende å løpe rett ut og kjøpe masse nytt, billig stæsj dagen derpå.

 

”Ikke kjøp denne jakken”

En litt heftig shoppingdag er en dråpe i havet i tiden vi lever i, tenker du kanskje? I den viktige filmen «The True Cost» (som ligger på Netflix), forteller sjefen for varemagasinet Macy’s at de omsetter like mye den ene dagen som hele resten av året. Og her hjemme regner Elkjøp med å omsette for over en milliard kroner i morgen fredag. Konkurrenten Lefdal kjører for sikkerhets skyld Black Friday hele uken.

Det er noe med de ville tilstandene og det absurde i at alle ”må” shoppe til kortene nesten smelter en tilfeldig utvalgt dag i året, uavhengig av hva vi faktisk trenger. Fordi vi kan. Og fordi vi «sparer» så mye – ved å dra kortet.

Noe av det amerikanere og nordmenn har felles, er at vi elsker kupp. For hvem vil vel betale mer enn de må? Reklamen forteller oss hele tiden at det er smart å betale mindre, og tilsvarende dumt å betale for mye. Men det er vel ikke så smart å betale for ting du ikke trenger? Verken for saldoen eller planeten.

Omtrent sånn vinklet det bærekraftige sportsmerket Patagonia annonsekampanjen sin på Black Friday i 2011. ”Don’t buy this jacket” var overskriften til bildet av en fleecejakke. Underteksten var ”Don’t buy what you don’t need. Think twice before you buy anything.” Ironisk nok ble det både en salgssuksess og et stykke reklamehistorie. Fordi transparens og ærlighet også selger – ikke bare sex og varme hvetebrød.

En svart dag

Rundt millenniumsskiftet var «Sex & Singelliv» den kuleste serien, og alle ville være Carrie. Selv studerte jeg motejournalistikk i London og satt der med MacBooken i fanget og talte Manolo Blahnik-par som hopet seg opp i walk-in-garderoben hennes. Det var nærmest kult å definere seg som ”shopaholic”; her hjemme hadde vi til og med en realityserie ved samme navn.

Nå er det – heldigvis– andre tider. Joda, vi shopper fortsatt – nordmenn som amerikanere. Men i dag er idealet å ha kontroll over forbruket vårt, og mister vi den føles det litt som et nederlag. Det vil Black Friday gjerne forandre på.

Husker du da salget på Steen&Strøm skrøt av «elleville priser»? De færreste butikker og merkevarer med respekt for seg selv bruker den typen begreper i dag. Tidsånden har endret seg. Men så kommer Black Friday inn som et gufs fra fortiden, og som våre amerikanske venner går vi bananas.

På fredag oppfordrer jeg deg til å tenke litt ekstra over hva du virkelig trenger, hvis du trenger noe, og å holde hodet kaldt i flommen av ”syyyke” tilbud med krigstyper. Og hvis du bare må kjøpe noe, noe helt unikt med god samvittighet, arrangerer gjenbruksappen Tise og DesignLopper ”Green Friday” i Skippergata 22. Kanskje sees vi der?

Visited 5 times, 4 visit(s) today

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!