okologisk-solkrem-water-lover-vannflaske-rudolph-care-nuori
BADET

Økologisk og naturlig solkrem som ikke skader livet i havet

INNEHOLDER SPONSEDE PRODUKTER

vicente-nunez-beach-ocean-unsplash
Foto: Vicente Nunez

Årets solkremsak kommer lovlig sent, men det gjør jo den norske sommeren også. Vi kan jo bare håpe at den varer tilsvarende lenge!

De siste to årene har Forbrukerrådet av uviss grunn ikke gjennomført sin årlige solkremtest. Like fullt, de siste årene har resultatene vært ganske like – det vil si like nedslående. I 2017 inneholdt hele 30 av de 41 kremene de testet nanopartikler og hormonforstyrrende stoffer!

Urovekkende nok er det solkremene for barn som scorer høyest på miljøgifter.

Selv har jeg i årevis foretrukket økologisk solbeskyttelse, siden mitt inntrykk er at de generelt er tryggere for både hud og miljø. De fleste av disse benytter fysiske mineralfiltre, og inneholder ikke skadelige kjemikalier som går inn i huden. Derimot kan de ha litt ”tørrere” konsistens og noen gir et hvitaktig skjær.

Bortsett fra at det har sine fordeler å kunne se om små barn er smurt eller ikke, er det ingen som vil se ut som spøkelser på stranda. Derfor blir formlene heldigvis bedre for hver sommer.

okologisk-solkrem-for-barn-rudolph-care-aderma
A-derma og Rudolph Sun er to solkremmerker som skal være trygge for barn. Faktor 30 er vanligvis nok så lenge dere ikke er for lenge i sola.

Tre naturlige favorittmerker

Siste skudd på solkremstammen er det danske hudpleiemerket Nuori, som ved å benytte naturlige og ferske ingredienser unngår kjipe konserveringsmidler. Ansiktssolkremen Mineral Defence Sunscreen inneholder pinjetreekstrakt, vitamin E og gulrotfrøolje og solsikkeolje. Kremen har en behagelig duft og et transparent mineralfilter uten nanopartikler. Jeg liker den nette, minimalistiske tuben, som er enkel å ta med i bagasjen.

En annen nyhet er solkremen til det Sør-Afrikanske merket Esse; nyskapende og sertifisert økologiske hudpleieprodukter med probiotika. Solkremen inneholder ikke melkesyrebakterier, men derimot innkapslet sinkoksid, og den svake lysebrune fargen gir et hint av BB-krem. Merket føres i utvalgte hudpleiesalonger.

Rudolph Care er et unntak blant de økologiske solkremene. Den prisbelønte serien Rudolph Sun kombinerer nemlig økologisk sertifiserte ingredienser med et Svanemerket, kjemisk filter som ikke skader korallene. Produktene, frie for parabener og parfyme, inneholder flust av naturlige ingredienser som agurk, aloe vera, rapsolje og kamille.

okologisk-solkrem-water-lover-vannflaske-rudolph-care-nuori
Noen ting jeg ikke klarer meg uten i sommer! Inkludert mobilen med nedbrytbart deksel laget av linfrø(!) fra Pelacase, solbrillene fra Karmoie og krystallvannflasken fra PureYou.

Korallvennlig solkrem

Det som er nytt av året, er at flere konvensjonelle hudpleiemerker har tatt konsekvensene av de nedslående testresultatene og lansert ”korallvennlig” solbeskyttelse.

Kjemikaliene i solfiltrene skader både oss mennesker og livet i havet. Visste du at opptil 25 000 tonn solkrem havner i havet hvert år?

Hormonforstyrrende miljøgifter, som spesielt forekommer i de to filtrene oksibenzon (Benzophenone-3) og octinoxat (Ethylhexyl Methoxycinnamate), som endrer unge korallers DNA, slik at de blekes og dør. I denne informative saken kan du lese mer om stoffene du bør unngå.

Blant merkene som har fjernet disse to bandittene, er Biotherm, A-Derma og Avène. Biotherms nye solserie Water Lover har mer miljøvennlig emballasje og ingredienser som ikke skader havmiljøet. Avène har inngått samarbeidet «Skin Protect – Ocean Respect» med organisasjonen Pur Projet, som jobber med å beskytte korallrevene. Solserien er uten silikoner og formlene er biologisk nedbrytbare.

Det er allerede igangsatt forbud mot ikke-nedbrytbare solkremer på Hawaii og i Palau, og ved flere feriesteder i Mexico er det allerede forbudt. Smart å komme forbudene i forkjøpet først som sist!

boker-sommerlesning-okologisk-solkrem-esse-avene
Ansiktssolkrem fra Avène, sololje fra Rudolph Care og en splitter ny mineralsolkrem fra Esse. Jeg følger den morsomme og intelligente selvhjelpsbloggen til Mark Manson, og gleder meg til å lese «The subtle art of not giving a f*ck» i ferien! 

Moderat solfaktor er tryggest

Andre populære merker som har økologisk eller miljøvennlig solbeskyttelse er Accorelle, Weleda, Coola, The Organic Pharmacy og Änglamark. Sjekk utvalget hos PureYou, Gimle Økologiske Parfymeri og Green Spirit. LUSH Cosmetics har også en zero waste-solkrem i blokkform med deilig, nærende konsistens og duft takket være fairtrade økologisk kakaosmør, sesamolje og roseolje.

Det naturlige, britiske merket REN ble lansert allerede i 2001 men har først nå lansert sin første solkrem med bredspektret mineralfilter. Solkrem er kompliserte greier, som du skjønner.

Forresten er det ikke lengre noen selvfølge at det er tryggest å sause seg inn med solfaktor 50.

Med høyere faktor følger sterkere kjemikalier, så her er anbefalingene i endring. Hvis du er i Skandinavia og begrenser tiden du oppholder deg i sola, er solfaktor 20 eller 30 bedre for både hud og miljø.

Ingen av produktene nevnt i denne artikkelen inneholder oksibenzon eller octinoxat. Hvis du savner favorittmerket ditt her og lurer på om det inneholder noen av disse ingrediensene, så spør i butikken! Da er du samtidig med på å gjøre de ansatte mer bevisste, og hjelper dem å finne frem til produkter de kan fortsette å anbefale med ren samvittighet for våre venner i havet.

God solsesong! Har du en favorittsolkrem?

lush-sunblock-handmade-fresh-cosmetics-solkrem-zero-waste
Så kult at det finnes en zero waste-solkrem! The Sunblock fra LUSH er pakket inn i planteplast laget av sukkerrør. Knekk av en «rute» og oppbevar i en liten boks siden den smelter i varmen.

PS: Leste du fjorårets sommerprat med den grønne gudinnen Andrea Rudolph, gründeren av Rudolph Care? 

Sommerprat med Andrea Rudolph

Visited 5 times, 5 visit(s) today

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!