sara-lossius-ingefaer-litt-lykkeligere-forfatter
GJESTEROMMET, PUSTEROMMET

Gjesteinnlegg: Om livets u-svinger og veien mot et litt lykkeligere liv

I dag leste jeg inn Litt Lykkeligere som lydbok og takket meg selv for å ha skrevet boken. Jeg trengte det jeg hadde skrevet selv.

Litt Lykkeligere er en selvhjelpsbok fra en forfatter som ikke har kommet frem til målet. Noen selvhjelpsbøker starter med en historie av forfatterens liv, hvor hun var på bunn og måtte endre livet. Boken handler om dette og på den andre siden er forfatteren nå, med alt på stell: Gjør som meg og livet vil behandle deg godt.

Det lover jeg ikke i Litt Lykkeligere. Livet mitt tar stadig vekk u-svinger. Jeg hadde gledet meg til lanseringsfest i fancy kjole, venner og et nydelig publikum. Korona kom og jeg lanserte en bok i lockdown. U-sving. Nå om dagen er det andre ting som står i hodet mitt, som jeg virkelig ikke så komme. U-sving. Men, Litt Lykkeligere gjør meg faktisk litt lykkeligere samme hva som skjer, fordi boken inneholder så mange ulike verktøy som kan gjøre en grå dag litt mer fargerik. Eller en fargerik dag enda klarere.

Lykken, det er et ullent begrep. For hva er lykken, bortsett fra å gå på en gressgrodd setervei?

Jeg liker det engelske begrepet happiness bedre. Hva gjør oss godt, hva gir oss glede, hvordan kan vi ha det bra? Det skriver jeg om i Litt Lykkeligere. Når vi har en verktøykasse og kunnskap om hvordan bruke disse verktøyene, står vi godt rustet til å ta imot livets opp- og nedturer.

Forskning og erfaring hånd i hånd

I dag leverte jeg syvåringen på skolen og gikk en runde mens babyen på seks måneder sov i vogna. Jeg har ikke full mammapermisjon og visste jeg hadde en del på agendaen hjemme. Som å skrive denne teksten til Anja, som jeg har utsatt i ukesvis.

Men ukens u-sving krever sin kvinne. For å stå i det måtte jeg ta meg selv i nakken og gjøre ting jeg vet er bra for meg, som forskning viser at er bra for meg og som tidligere erfaring viser er bra for meg.

litt-lykkeligere-sara-lossius-ingefaer-podcast
Happy, si! Her kan du kjøpe «Litt lykkeligere» til en litt ekstra god pris.

Jeg gikk tur gjennom et lite skogholt, fordi selv så lite som en halvtime i naturen har stressreduserende effekt. Jeg gikk uten podcast eller musikk på øret, fordi vi lever i et samfunn med masse inntrykk og vi trenger stillhet og det stillhet gir oss. Da jeg kom hjem og baby fortsatt sov, satte jeg meg i hagen med ti minutters guidet meditasjon, fordi det hjelper meg til å roe ned negative tanker og se på tanker mer som skyer på himmelen som seiler forbi, i stedet for faktiske sannheter.

I andre perioder er det andre verktøy jeg har behov for. Sitter jeg fast i et problem, har skrivesperre eller må få ut gruff, tar jeg en liten treningsøkt.

Jeg trener heller ofte og lite enn sjeldent og mye. Det har både fått meg til å faktisk trene ganske ofte – et kvarter kan være nok for meg, og det har gjort meg sterk. Trening gjør oss ikke bare mer kreative; vi blir gladere og mer fokusert i timer etter en liten økt. Vinn!

I noen perioder trenger jeg å være nøye med hva jeg spiser for å få klare tanker og masse energi. Andre ganger trenger jeg noen glass med vin og å la humla suse litt mer.

Lykken ligger i detaljene

Det er ikke én ting som gjør oss litt lykkeligere, som gjør at vi får bedre helse, mer overskudd eller mer glede i livet. Vi påvirkes av så mye ulikt, og derfor har jeg inkludert alt fra sex til mobilbruk til isbading til vaner til å hvile i boken.

Jeg insisterer på at det å ta vare på seg selv ikke er egoistisk, men er nøkkelen til et bærekraftig liv for oss selv og for å ha gode relasjoner i livet.

Heldigvis er det ikke det materialistiske som gir oss mest lykke – noe i alle fall jeg har kjent på i koronatiden: Vi har hatt hjemmeskole, hjemmejobb, hjemmebarnehage, hjemme-ekteskap og hjemmebaby. Vi har ikke handlet stort annet enn digg mat, og vi har ikke savnet noe som helst (OK  da, muligheten til å kle meg opp korte kjoler med puffermer har jeg savnet).

Det som har gjort meg litt lykkeligere i denne perioden er å være sammen med gjengen min. Når det har røynet på, for det gjør det jo fra tid til annen, har jeg brukt verktøyene fra Litt Lykkeligere. For det er faktisk sant: Jeg har blitt litt lykkeligere av Litt Lykkeligere.

sara-lossius-baby-mamma-forfatter-kettlebells

***

Sara Lossius (39) driver Norges største helsepodcast, Ingefær Podcast. Hun er forfatter og foredragsholder, kettlebellentusiast og mamma til tre jenter. Følg Sara på Instagram og Ingefær podcast på Facebook.
Visited 3 times, 3 visit(s) today

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!