la-pengene-vokse-gronne-etiske-investeringer
KONTORET, STUEN

Slik investerer du i en grønnere fremtid!

Penger vokser ikke på trær, men de kan blant annet brukes til å plante dem! Bærekraftige investeringsmuligheter er et relativt nytt felt på det norske finansmarkedet, og i stor vekst.

Mye forskning viser at det i dag er minst like lønnsomt å investere grønt. Vi ser det også i nyhetene. Aksjefondet med aller best avkastning i Norge i 2020 heter Handelsbanken Bærekraftig Energi og gikk opp 46,80 prosent – til tross for pandemien!

Faktisk ser det ut til å være en overraskende sammenheng: Under børsraset i vår tok norske fondskunder ut rundt 10 milliarder av tradisjonelle fond. Da folk satte pengene tilbake, ble like mange milliarder puttet i grønne fond.

la-pengene-vokse-gronne-etiske-investeringer

Grønn bølge

Norgessjefen i Nordea, Randi Marjemaa, mener at utviklingen bærekraftsfondene er inne i, er en direkte konsekvens av COVID. Hennes analyse er at folk forlot tradisjonelle fond vi satt i av vane, og reinvesterte i bærekraft. – Vi merket et taktskifte i 2019 på bærekraft, men nå har det virkelig akselerert, sier hun til NRK.

Tre av de ti mest kjøpte fondene i september var grønne, blant dem nevnte Handelsbanken og Storebrand Fornybar Energi. Begge investerer i spesielt bærekraftige og grønne selskaper innenfor solkraft, vindkraft, hydrogen og vannkraft.

Utover den økonomiske lønnsomheten, er det viktig å huske at investeringer i ikke-bærekraftige selskaper og aktiviteter er med på å påføre samfunnet miljøkostnader som sjelden inngår i de finansielle beregningene.

Når vi tar alle kostnader i betraktning, er det trygt å si at bærekraftige investeringer sannsynligvis er mest lønnsomme.

joshua-hoehne-penger-vokser-paa-traer-money-grows-on-trees
Penger vokser vanligvis ikke på trær, men… Foto: Joshua Hoehne

Etisk bankguide

I skrivende stund er et verktøy som skal gjøre det lettere for nybegynnere å velge riktig bank og fond nettopp lansert: Etisk Bankguide.

Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet har kontrollert hver enkelt bank innenfor 14 ulike temaområder. Kontrollene favner 275 ulike sjekkpunkter og fire virksomhetsområder, og gir hver bank en egen score.

Jo høyere score, jo bedre retningslinjer har bankene når det gjelder samfunnsansvar, etikk og bærekraft.

Gustavo Parra de Andrade er prosjektleder for Etisk bankguide og rådgiver i bærekraftig finans hos Framtiden i Våre Hender (FIVH). Han ser tydelig at stadig flere nordmenn ikke bare er opptatt av hvor stor avkastning de kan få, men også av hvordan den skapes.

gustavo-parra-de-andrade-etisk-bankguide-framtiden-i-vaare-hender
Gustavo Parra de Andrade har vært med på å utvikle Etisk Bankguide. Foto: FIVH

– En stadig økende andel av spareprodukter som tilbys kundene i privatmarkedet, i hvert fall i Norge og i Europa, blir forvaltet med hensyn til såkalte ESG-faktorer som omhandler miljø-, samfunns- og selskapsstyring. Man anslår at slike fond vil være normen, og ikke unntaket, i markedet innen noen få år, forklarer Gustavo. – Det har også vært en god utvikling i bedriftsmarkedet, hvor bankene har begynt å stille krav om å nå klimamål som en del av betingelser i lån til bedrifter.

Cultura bank klar vinner

På toppen av listen ruver landets eneste «grønne» og etiske bank, Cultura Bank, med 98% totalscore. Banken scorer 100% innenfor 10 temaområder, blant annet innenfor biologisk mangfold, menneskerettigheter, jordbruk og energi. Cultura er landets eneste bank som praktiserer full åpenhet rundt lånebøkene sine.

På de tre neste plasseringene ligger Storebrand (87%), Sparebank1 Østlandet (86%) og SparebankenVest (83%). Ved hver aktør kan man klikke seg inn på en spesifisering av resultatene. Etisk bankguide skriver blant annet at forsikringsselskapet Storebrand var tidlig ute med å implementere samfunnsansvar, etikk og bærekraft i fondsforvaltningene, og har blitt mer transparente med årene.

Andre tilbydere av grønne fond er DNB, KLP og Nordea. – Gode retningslinjer er en forutsetning for bærekraftige investeringer, men ingen garanti. Derfor tar vi noen stikkprøver og sjekker om de følger retningslinjene i praksis, forklarer Andrade.

etisk-bankguide-oversikt-ethical-investment
Her kan du se hele oversikten til den rykende ferske etiske bankguiden. Foto: Skjermdump fra etiskbankguide.no

Etisk bankguide gir også forbrukerne en mulighet til å fortelle banken sin at de er opptatt av etikk og bærekraft. – Man kan sende en melding til banken gjennom nettsiden, og finne et bedre alternativ hvis man ikke synes den presterer bra nok, sier eksperten på bærekraftig finans.

Gustavo Parra de Andrade forklarer at det dessverre ikke er så lett å bytte bank i Norge i dag, men at de fleste uansett er altfor lojale med sin bank.

Mange vet ikke at de har ganske mye rom for påvirkning innenfor etikk og bærekraft når de først har bestemt seg for å forbli bankkunde.

Gustavo Parra de Andrade

– Tusenvis har allerede sendt meldinger til sin bank gjennom nettsiden til Etisk bankguide. Ut fra tilbakemeldingene vi får, kan jeg si at bankene lytter til kundene sine som er opptatt av dette!

***

Flere artikler i samme gate:

Gjesteinnlegg: Hva betyr sirkulært for deg?

15 tips som både sparer miljøet og budsjettet

Klimakarriere og fremtidens arbeidsplasser

Visited 3 times, 1 visit(s) today

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!