toybleier-med-utsikt-hyttetur-gloppen-greenhouse
BARNEROMMET, GJESTEROMMET

Gjesteinnlegg: Er klimavennlig livsstil med baby mulig?

Jeg fikk mitt første barn i november 2014. Jeg hadde før den tid forsøkt å leve så miljøvennlig som mulig: Vi bodde i en sentrumsleilighet, vi eide ikke bil, vi var med i et bilkollektiv, vi kjøpte mat fra lokal gård.

Likevel, da jeg ble gravid for første gang klarte jeg ikke å motstå de søte, små babyklærne.

Det som virkelig slo meg, var at alle rundt oss hadde en mening om hvor mye utstyr en baby trenger. Vi måtte iallfall ha det stellebordet og DEN bleiebøtten, for å ikke å snakke om DEN stellebagen og DEN brystpumpen.

De essensielle bleiene

Så var det bleiene, da. Babyer MÅ ha bleier; dette visste vi. Bleier i Norge er også svært billig. Butikkjedene har startet priskrig, og prisene på bleier er kanskje de laveste i hele Europa, om ikke i verden.

I toppåret 2015 ble det solgt 411 millioner bleier i Norge. Rask hoderegning tilsier at dette blir svært mange bleier som går rett på dyngen.

Jeg klarte ikke helt å slå meg til ro med at babyen min skulle lage så mye søppel de første årene av sitt liv. Det måtte finnes en løsning.

ut-aa-klappe-hester-katherine-duarte-greenhouse

Løsningen fant jeg på nett; det finnes nemlig nymotens tøybleier! For meg, som er født i Chile og har brukt tøybleier som baby, visste jeg at dette var noe som eksisterte. Bleiene jeg brukte var derimot sånne store kluter, som brettes. Tøystykkene skulle kokes, vaskes, strykes og brettes.

Ikke rart min mor ikke var udelt positiv da jeg sa at jeg vurderte tøybleier til min ufødte baby. Hun mente at det ville bli for mye arbeid, at det var nok var mye enklere å bruke engangsbleier. Det hadde hun selvsagt rett i.

Engangsbleier vs tøybleier

Men jeg kunne ikke gi meg. Jeg måtte finne ut om moderne tøybleier faktisk er bedre for miljøet enn engangsbleier. Jeg fant disse tallene:

  • Et barn bruker mellom 8000 og 11.000 bleier i løpet av babystadiet
  • Det tar 450 år for en bleie å nedbrytes i naturen
  • Engangsbleier er verdens tredje største enkeltprodukt i søppelfyllinger, og representerer 30 prosent av alt ikke-nedbrytbart avfall
  • I 1950- og 60-årene brukte babyer bleier til de var 18 måneder gamle. 50 år senere bruker barn bleier til de er nesten 4-5 år! Det er altfor lenge å gå med bleier for et barn som kan gå og snakke, spør du meg. Sannsynligvis har dette skjedd fordi de store bleieprodusentene forteller foreldrene at de kan vente med å pottetrene barna sine til «de blir klare» samtidig som de lager bleier til enda større barn: I 2007 lanserte Pampers bleier for barn opptil 20 kg, og større har bleiene blitt siden den gang.

Etter å ha lest oss opp, var valget enkelt: Vi ville prøve å bruke tøybleier til vårt første barn.

Min filosofi var at vi kan teste det ut. Passer det ikke for oss, har vi iallfall prøvd!

toybleier-med-utsikt-hyttetur-gloppen-greenhouse
Tøybleiene ble selvsagt med på hyttetur. Her får de henge i tørkesnoren med utsikt over Gloppen.

Hva med brukte bleier?

Det finnes et hav av forskjellige typer tøybleier: brettebleier, prefold, lommebleier, alt-i-ett og sikkert mange flere! Jeg brukte en god del tid på å forske på dette, men det var faktisk veldig få jeg kunne snakke om tøybleier med. Ingen i min venneflokk hadde brukt dette til sine barn.

Omsider fant jeg ut at kollegaen min som gikk gravid på det tidspunktet, også vurderte tøybleier til babyen sin. Da gjorde vi litt research sammen, meldte oss inn i facebook-grupper og sendte hverandre lenker som kunne være interessante.

Ikke minst fant vi ut at det også er mulig å kjøpe brukte tøybleier på nett.

Hvis du synes det høres litt ekkelt ut, så kan jeg betrygge deg med at det er som å kjøpe vanlige klær brukt: Du kan vaske bleiene godt, til og med på varmere temperatur (60 eller 90 grader), og de blir helt rene. Siden det var en annen baby som hadde brukt disse bleiene, hadde jeg ikke noe problem med å la barnet mitt bruke dem.

Fordeler og ulemper med tøybleier

En lang historie kort: Vi brukte tøybleier til mitt første barn nesten 90 prosent av tiden. Her er åtte betraktninger fra denne tiden:

  1. Tøybleier sparer deg for penger.
  2. Tøybleier sparer deg for tid; du er aldri «tom for» bleier, og slipper å løpe på butikken før stengetid.
  3. Ja, det blir litt ekstra klesvask, men det blir det uansett med babyer. Vi vasket bleiene sammen med kluter, håndklær og slikt. Ingen problem!
  4. Ja, det kan være litt mer jobb enn med engangsbleier som du bare ruller sammen og kaster i søplet. Vi løste det med å skylle bleiene med dusj rett i do og samle de i en egen, lukket beholder til vi skulle vaske bleiene i vaskemaskin.
  5. Har du barn med allergier, er det større sannsynlighet for at de vil få mindre reaksjoner fra tøybleiene, så lenge de vaskes med milde, uparfymerte vaskemidler. Sønnen min reagerte med utslett på hele kroppen av papirbleier vi kjøpte i Spania som var sterkt parfymert og hadde et tykt lag med talkum.
  6. Tøybleier kan brukes og vaskes nesten i det uendelige. Er det bleier av god kvalitet, tåler de også vask ved høy temperatur.
  7. Det er en høy engangssum ved kjøp av tøybleier – noen med lekre design og figurer kan koste flere hundre kroner, og det kan være fristende å kjøpe «limited edition». Det fine er at du kan mest sannsynlig selge bleiene etterpå, eller bruke de på flere barn.
  8. Enkelte kommuner gir tøybleietilskudd! Sjekk med renovasjonsselskapet i din kommune. Dersom de ikke tilbyr tøybleietilskudd, kan du kontakte kommunen om de kan vurdere å gjøre noe med det.
toybleier-i-alle-regnbuens-farger
Tøybleier i alle regnbuens farger og mønstre ?

Jeg vil råde deg som vurderer tøybleier å få med deg partner, kjæreste, samboer eller ektefelle med deg på reisen, det gjør det mye lettere å dele på arbeidet! Og start med én type bleie, så kan dere finne ut om det er noe som funker for både baby og foreldre.

Gjenbrukbare «våtservietter»

Vi fikk også bruke tøybleier i barnehagen – dette hadde de erfaring med fra tidligere, så vi var heldige med at de ikke var helt ferske i gamet! Likevel krevde det litt opplæring av de ansatte i starten, for å få bleien til å sitte stramt nok. Vær tålmodig med de rundt deg som ikke er kjent med tøybleier. Vi hadde for eksempel ekstra enkle bleier hos besteforeldre som minner om engangsbleier, slik at terskelen skulle være lavest mulig!

Et siste tips: du har mest sannsynlig brukt en del våtservietter med småbarn. Jeg må jo innrømme at det har vi også gjort.

Alternativet til engangs våtservietter er like enkel som den er genial: Bruk kluter!

Ja, det er faktisk så enkelt: Vi kokte vann, hadde litt kokosolje i vannet og dyppet klutene oppi. Disse kan du ha i en tett ziplockpose i stellebagen eller vognen. Og prøver du deg på tøybleier, er sjansen stor for at du også går for en tett våtpose til oppbevaring av skitne bleier. Har du to poser, kan du også ha fuktige kluter til turer og utflukter. Etter at vi oppdaget gjenbrukskluter, tror jeg vi kjøpte to pakker med våtservietter totalt.

Lykke til med din miljøvennlige baby!

Kilder: Mother jones, Go diaper free, Vox, Realdiapers.org, diaperfreebaby.org, Tøybleieforeningen, Tøybleiesnakk, tøybleietorg, Naturpress.no, TheAtlantic.com

katherine-duarte-foto-sigrid-haaland-gjesteinnlegg-greenhouse
Katherine Duarte fotografert av Sigrid Haaland

***

Katherine Duarte er medieforsker og miljøentusiast. Etter 10 år i akademia begynte hun å jobbe som frilanser i kommunikasjons- og mediebransjen. Nå jobber hun som rådgiver innen bærekraft i privat næringsliv og som innholdsprodusent. 

Visited 5 times, 5 visit(s) today

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Close
Velkommen!